Офіційне представництво в Україні

Тягове зусилля лебідки

  • 19.10.2023
  • admin

Для справжніх любителів їзди по бездоріжжю лебідка - незамінний аксесуар тюнінгу позашляховика. Незалежно від рівня водійської майстерності та підготовки автомобіля під час подорожей у гори, на полювання чи риболовлю трапляються ситуації, де не обійтися без тягового механізму. Тому варто купити лебідку, щоб зробити офф-роуд поїздки більш безпечними.

Як вирахувати тягове зусилля лебідки під авто

Максимальне навантаження

Щоб зробити правильний вибір відповідно до ваших потреб, треба врахувати вагу позашляховика і тягове зусилля лебідки. Зазвичай це значення вказане у назві або технічних характеристиках моделі. Максимальне навантаження - це вага, яку лебідка може зрушити під час намотування першого мотка троса на барабан.

Для зручності тягова сила вказується не в ньютонах, а в фунтах (lbs) або кілограмах (кг). Якщо показник у фунтах, то його треба конвертувати в кілограми, для цього цифрове значення треба помножити на 0,454 (бо 1 фунт=0,454 кг). Наприклад, для лебідки Husar BST 12000 Lbs максимальне навантаження становитиме 5443 кг.

Лебідка 5 т тягового зусилля

Навантаження кочення

Також важливою умовою правильного вибору є навантаження кочення. Це вага колісного транспортного засобу, який має витягувати автомобільна лебідка, залежно від різних поверхонь. Якщо враховувати фактор кочення та кут підйому, то вага змінюється. Для розрахунку застосовують таку формулу:

Навантаження кочення на лебідку

Суха дорога Сухий пісок Гравій Мокрий пісок Бруд Болото
0,15 0,18 0,2 0,22 0,32 0,52

Фактор підйому (G) вираховується за даними відповідно до значення кута нахилу поверхні, вказаними нижче у таблиці:

Фактор підйому (G)

Сухий пісок Гравій  Бруд Болото Мокрий пісок Суха дорога
5% 10% 20% 30% 50% 70%
0,06 0,11 0,2 0,3 0,44 0,58

Наприклад, автомобіль вагою 2,5 тонни під час горизонтального переміщення по сухій дорозі може складати максимальне навантаження до півтонни. А щоб витягнути транспортний засіб із болота, знадобиться тягове зусилля, наближене до ваги машини.

Експлуатація електромотора

Бажано врахувати також інтенсивніть використання електричної лебідки. Якщо електромотор часто працює на максимальній потужності, то така експлуатація може призвести до серйозних поломок. Тому під час вибору врахуйте невеликий запас потужності для справної роботи електродвигуна. Тобто для позашляховика вагою 3 тонни варто купити лебідку з тяговим зусиллям 4-4,5 тонни.

Особливості барабана

Максимальна сила, з якою лебідка тягне трос, досягається лише на першому витку, далі з кожним наступним мотком значення стає меншим. Так відбувається тому, що під час намотування діаметр барабана збільшується. Різниця тягового зусилля між першим та останнім мотком може сягати 50%. Тобто для автомобіля вагою 2,5 тонни знадобиться лебідка з максимальним навантаженням від 5 тонн.