Офіційне представництво в Україні

Встановлення лебідки

  • 08.03.2024
  • borushko

В сучасному світі, коли автомобіль став невід’ємною частиною повсякденного життя, безпека й ефективність його експлуатації визначаються багатьма чинниками. Одним із таких ключових аспектів є встановлення лебідки. Від того, наскільки якісно зроблений монтаж тягового пристрою, залежить прохідність вашого авто. Адже у момент першого мотка троса лебідки створюється високе навантаження, яке може вирвати обладнання, якщо воно погано зафіксоване.

Як встановити лебідку на автомобіль?

Існує кілька видів встановлення:

  • відкритий;
  • закритий;
  • універсальний.

Від виду монтажу залежить розташування лебідки відповідно до корпусу автомобіля.

Відкрите встановлення лебідки

Відкритий варіант робить зовнішній вигляд автомобіля більш агресивним. В цьому виконанні механізм встановлюється зовні бампера. Такий спосіб більш простий, адже він не вимагає додаткових монтажних робіт зі зняття заводських елементів. Проте деякі власники позашляховиків замовляють ще і посилений бампер, а також підсилені деталі підвіски, які витримають додатковий обвіс.

Автомобільна лебідка Husar Winch

Встановлення електричної лебідки відбувається на штатне місце в бампері. Після фіксації тягового пристрою треба підключити блок керування до акумулятора машини. Схема підключення вказана в інструкції до кожної моделі лебідки.

І тут виникає питання - де встановити блок управління? Це можна зробити у двох місцях:

  1. Зверху лебідки. Цей спосіб підійде водіям, які їздять по дорогах без ризику затопити блок під час проходження броду чи болотистої місцевості. Тут не потрібно виводити кабель пульта в салон автомобіля. До того ж сучасні моделі тягових пристроїв зазвичай укомплектовані бездротовим пультом дистанційного керування.
  2. Під капотом. Переважно цим варіантом користуються джипери та поціновувачі офф-роуд змагань. Вони часто долають глибокі калюжі, болото, мілкі річки, тому переносять блок керування під капот у більш безпечне місце експлуатації. Дріт від пульта керування в такому разі виводять у салон.

Прихований монтаж лебідки

Прихований монтаж лебідки Husar Winch

При закритому способі встановлення тягове обладнання не видно за бампером. Присутність додаткового обладнання видають лише гак і клюз у разі синтетичного каната або напрямні ролики, якщо лебідка зі сталевим тросом. Механізм кріпиться під штатний бампер, до рами приварюється або прикручується монтажний майданчик, на який, в свою чергу, фіксується лебідка. Якщо конструкція моделі авто не дозволяє закріпити лебідку таким чином, то спочатку до обладнання кріпиться установча платформа, і вже потім в ця конструкція затягується болтами.

Встановлення лебідки Husar Winch на автомобіль

Наступний крок - вирізання отворів для клюза або роликових напрямних. Деякі майстри можуть зробити це за номерним знаком, так що вмонтованого обладнання навіть не буде видно. Тоді за необхідності використання лебідки номер легко відкручується, а потім закріплюється на місце.

Закритий монтаж лебідки

Переносна лебідка

Виступає альтернативою двом попереднім способам. Підійде власникам машини, які планують використання лебідки в крайніх випадках. Тягове обладнання перебуває у багажнику і застосовується лише в момент долання перешкоди. Перевагою переносної лебідки є компактність, невелика вага та можливість використання навіть при розрядженому АКБ автомобіля, адже вона живиться від власного акумулятора.

Порада: якщо ви встановлюєте лебідку самостійно, надійно зафіксуйте проводку, попередньо помістивши її в захисну гофру. Це вбереже контакти від передчасного перетирання і виходу з ладу.